Til je keuken naar een hoger niveau met deze bereidingstechnieken

Blog
5 september 2022

Bereidingstechnieken. Ze zijn er eindeloos. Bakken, braden, stomen… Jij als horecaondernemer weet er alles van. Toch zijn er nog genoeg technieken die weinig worden gebruikt in horecaland. Te weinig, als je het ons vraagt. Wij delen 7 bereidingstechnieken waar je misschien niet direct aan denkt. Inclusief tips én de juiste apparatuur. Lees je mee?

1. Sous vide voor sublieme smaak en textuur

We beginnen en français! Sous vide is een bereidingstechniek in opkomst. Het Franse begrip betekent letterlijk ‘onder vacuüm’. Hierbij wordt vacuümverpakt voedsel in een vloeistof gegaard. Denk aan water, bouillon of wijn. Dit gebeurt op een lage, constante temperatuur. Zo benut je de maximale kwaliteit van elk product. Zowel op het gebied van smaak, textuur én voedingsstoffen! Voor welke gerechten deze bereidingstechniek zich perfect leent? Deze sous vide gegaarde octopus in onze Leventi Invoq combi-oven is zeker het proberen waard.

2. En papillotte: een bereidingstechniek in één pakketje

Wij blijven nog even in Franse sferen. En papillotte is een bereidingstechniek in de keuken waarbij je vlees, vis of groenten in een pakketje gaart. Het mooie hiervan is dat smaak, geur en vitaminen zoveel mogelijk worden behouden. Voor het pakketje kun je bijvoorbeeld bakpapier, aluminiumfolie of bladeren gebruiken. Vergeet ook niet om bijpassende specerijen en kruiden toe te voegen om je gasten écht omver te blazen. Genoeg smaak? Bereid het pakketje in de oven, op de barbecue of in de stoomkoker. Of in onze Leventi you natuurlijk, want die kan ’t allemaal. Et voilà: je hebt een gerecht en papillotte!

3. Slow cooking op de grill

Slow cooking is een bereidingstechniek die de laatste jaren het hartje van menig barbecueliefhebber sneller heeft laten kloppen. Hierbij wordt voedsel vaak urenlang op een lage temperatuur klaargemaakt. Met name grote stukken vlees en hele vissen en gevogelte zijn uitstekend voor slow cooking. Het vlees gaart langzaam en wordt zo extreem sappig en mals. De Kamado Joe is ideaal voor deze bereidingstechniek. Het brengt de kunst van slow cooking met mooie smaakaccenten binnen ieders handbereik. Ook in die van jou.

4. Snel en krachtig: shock freezen

Oké, oké. Dit is misschien niet echt een bereidingstechniek. Maar het is wél heel handig wanneer je ijs bereidt in jouw horecazaak. Met een shock freezer van Desmon is jouw vers gemaakte ijs binnen no-time klaar om geserveerd te worden aan je gasten. Dit levert in een professionele keukenomgeving veel voordelen op. De belangrijkste? Het tegengaan van bacteriën én een langere houdbaarheid.

En dat is niet alles. Een shock freezer is namelijk óók perfect om gerechten in te vriezen. Bijvoorbeeld als je iets over hebt of met grote hoeveelheden werkt. Dat is nog eens slim met je tijd omgaan. En je gaat ook nog eens voedselverspilling tegen! Of je dan niet inlevert op smaak? Zeker niet. Snel vriezen behoudt de smaak namelijk beter.

5. Smoren: een bereidingstechniek om je vingers bij af te likken

Smoren is een heerlijke manier om (vet) vlees of bepaalde groenten te bereiden. Bij deze bereidingstechniek braad je het gerecht allereerst aan in vet. Vervolgens laat je het verder garen in het eigen vocht én een vloeistof zoals bier, bouillon of wijn. Dit doe je voor een lange periode op een lage temperatuur. Zo behoudt je gerecht een stevige structuur, zonder in te leveren op smaak. Het beste apparaat voor deze bereidingstechniek? Dat moet onze Leventi Convector zijn. Ook ideaal voor braden, stoven, bakken en verwarmen, trouwens.

6. Koken en scheikunde komen samen met nixtamalisatie

Als we het over bijzondere bereidingstechnieken in de keuken hebben, dan is nixtamalisatie een perfect voorbeeld. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van calciumhydroxide. Ofwel gebluste kalk. Of je dat proeft in het eten dat je serveert? Nee. Maar het wordt er wél onwijs smakelijk van. Bij nixtamalisatie kook je groenten zoals mais of pompoen urenlang in deze vloeistof. De vorm blijft intact en de binnenkant is fluweelzacht. Zo tover je een simpel stukje groente om tot een ware delicatesse.

7. Ook blancheren is een mooie bereidingstechniek in de keuken

Deze bereidingstechniek is misschien wel bekend; hij wordt wat ons betreft nog té weinig gebruikt. Bij blancheren kook je groenten, fruit of kruiden zeer kort en koel je het vervolgens af in koud water. Op die manier onderbreek je het kookproces en gaart het voedsel niet verder. Zo blijven je ingrediënten lekker knapperig, behouden ze hun kleur én verbeter je de smaak. Met de apparatuur van Firex blancheer je jouw groenten en fruit zonder moeite, maar met optimale smaak.

Met welke bereidingstechnieken ga jij aan de slag?

Levens Middleby helpt je graag met de juiste keuze. Of je nu aan de slag gaat met slow cooking, smoren of blancheren: onze multifunctionele keukenapparatuur bieden uitkomst. Zo bereid je gerechten van A tot Z met slechts één apparaat. Een droom die uitkomt. Benieuwd? Neem gerust contact met ons op.

Ook innoveren?

Onze specialisten staan klaar

Vul je gegevens in en een van onze specialisten neemt contact met je op voor meer informatie omtrent onze laatste grootkeukeninnovaties.