De dark kitchen is niets nieuws. Al in 2019 werd het keukenconcept uitgeroepen tot een enorme trend. Maar niemand had kunnen voorspellen dat deze ghost, virtual of cloud kitchens in de loop van 2020 als paddenstoelen uit de grond zouden schieten. De coronapandemie zette de wereld van de horeca op zijn kop. Horecaondernemers moesten nóg creatiever gaan denken om het hoofd boven water te houden.
Ondertussen zit de restaurantbezoeker thuis, maar hoeven ze hun favoriete gerechten en restaurants niet te missen. Die zijn maar one click away. Kortom: de dark kitchen vult de gaten op die de coronapandemie heeft veroorzaakt.
Wat is een dark kitchen?
Een dark kitchen restaurant bereidt alléén maaltijden voor thuisbezorging en online bestellingen. Er worden dus geen gasten ontvangen. Je hebt enkel een keuken nodig, op een goedkopere locatie dan midden in de stad. Ook heb je een stuk minder personeel nodig. Obers en serveersters zijn namelijk overbodig. In de meeste gevallen werken restaurants samen met bezorgdiensten als UberEats en Deliveroo.
Ontdek de voordelen
We hebben je al een tipje van de sluier gegeven. Met een dark kitchen heb je minder personeel nodig en is een dure locatie in de stad niet noodzakelijk. Maar de trend heeft meer voordelen. Komen ze.
- Lagere (vaste) kosten. Natuurlijk omdat je geen bedienend personeel nodig hebt, maar ook interieur is niet nodig. Zo spaar je een hoop budget uit. Dit kun je investeren in zaken als naamsbekendheid en marketing.
- Dankzij huurcontracten beperk je risico’s en speel je flexibel in op kansen. Kies er bijvoorbeeld voor om niet of juist wel actief te zijn in vakanties. Past je menu alleen bij warm weer? Dan huur je enkel tijdens de zomerperiode. Prijzen aanpassen? Ook geen probleem. Je menu staat immers online!
- Je hoeft je niet te beperken tot één concept. Met andere woorden: je hebt de vrijheid om verschillende concepten uit te testen. Zo creëer je extra kansen en nóg een plaatsje op bezorgplatformen.
Dark kitchen concept: méér dan een bezorgservice
Veel restaurants hebben tegenwoordig een bezorgservice. Maar dat maakt ze nog geen dark kitchen. Deze horecagelegenheden hebben namelijk wél een goede locatie en obers en serveersters nodig. Met andere woorden: ze profiteren niet van bovengenoemde voordelen. Dat betekent niet dat deze trend geen mogelijkheden biedt voor restauranteigenaars.
De toekomst van een dark kitchen
Want ook in de toekomst zal delivery in trek blijven. Het is big business in Nederland en groeit razendsnel. De markt steeg in 2020 al met 53,1%. Uit recente cijfers blijkt dat de markt in 2021 opnieuw met 27,9% is gestegen. De verwachting is dat deze lijn ook in de toekomst verder zal doortrekken. Consumenten hebben immers ontdekt hoe het is om gerechten van restaurantkwaliteit in huis te halen. Eten laten bezorgen hoeft niet alleen maar ongezond te zijn en het blijkt hoe makkelijk het is om gewoon iets te bestellen. Eén ding is zeker. Bezorging is here to stay.
Begin een bezorgrestaurant
Juist nu! Ook wanneer je al een restaurant hebt, loont het om een dark kitchen te beginnen. Ideaal om gerechten te maken en bezorgen die normaal gesproken niet op je kaart staan. Je start als het ware een nieuw concept. Een online restaurant waarbij je profiteert van lagere maandelijkse kosten. Zo speel je in op huidige trends, blijf je actueel én vergroot je je omzet. En mocht er onverhoopt nogmaals een massale sluiting van de horeca op de loer liggen, dan ben jij goed voorbereid.
Meerdere concepten in één dark kitchen restaurant
We vertelden er net al even over. Een dark kitchen biedt een prachtige mogelijkheid: het delen van de keuken. Met jezelf wel te verstaan. Start meerdere concepten vanuit één dark kitchen. Focus je met het ene online restaurant bijvoorbeeld op curry’s, terwijl je via het andere concept de beste Italiaanse pasta’s tot aan de deur bezorgt. En dat allemaal vanuit één keuken!
Natuurlijk is het óók mogelijk om je keuken te delen met andere ondernemers. Maak dan ook afspraken over apparatuur, personeel en ingrediënten. Zo werk je makkelijker samen én help je elkaar wanneer je bijvoorbeeld kampt met een personeelstekort.
Soorten dark kitchens
Er zijn verschillende soorten dark kitchens van elkaar te onderscheiden. Allereerst: de shared dark kitchen. Hier sta je niet alleen, maar deel je alles met andere food ondernemers. Sharing is caring. In een shared dark kitchen kun je met een minimale investering maximaal ondernemen. Dé plek voor de voorbereiding van je catering of andere producten. Bezorgen of afhalen? Alles is mogelijk. Ook worden er in deze keuken bewerkte ingrediënten geproduceerd. Deze worden dan doorgestuurd naar restaurants. Dit scheelt hen tijd én verse producten.
Daarnaast is er de virtuele dark kitchen. In deze keuken worden vaak maaltijden bereid voor verschillende restaurants. Deze worden uitsluitend verkocht via bezorgdiensten. Hierbij heb je dus géén eigen restaurant. Tot slot: de shared kitchen. Dit is een ruimte die wordt verhuurd voor startups. Ook deze keuken wordt dus gedeeld. Hier krijg je als food ondernemer toegang tot professionele keukenapparatuur en werk je binnen een groot community netwerk. Een mooie kans voor beginnende ondernemers om een bedrijf te starten én te laten groeien!
Een dark kitchen beginnen: wat heb je nodig?
Klinkt de trend van dark kitchens je als muziek in de oren en wil je graag zo’n onderneming starten? Dan is het natuurlijk belangrijk om een plan op te stellen, op zoek te gaan naar een locatie en naar personeel. Je keuken hoeft dus niet op een toplocatie gevestigd te zijn; dit is juist een punt waar je veel op kunt besparen. Kies echter wel een locatie die niet helemaal in the middle of nowhere ligt. Je wil natuurlijk wel snel kunnen bezorgen.
De juiste apparatuur voor je dark kitchen restaurant
Natuurlijk heb je ook apparatuur nodig. Fornuizen, ovens, friteuses, koelapparatuur… Het is natuurlijk afhankelijk van je concept welke apparatuur je precies nodig hebt. Je wil snel werken maar wel kwaliteit leveren. Een Cibo Fast Oven of Leventi Me zijn ovens die uitermate geschikt zijn voor een dark kitchen. Bekende dark kitchens als Kitchen Republic, Bright Kitchen en Falafellow maken al gebruik van deze unieke apparatuur. Jij binnenkort ook?
Investeren in een dark kitchen restaurant met een zo klein mogelijk risico
We zitten, nog steeds, in een moeilijke tijd. Spaarrekeningen lopen leeg. En tóch wil je inspelen op trends. Niet alleen om te blijven bestaan, maar ook om in de toekomst uit te breiden. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om je investering, en daarmee het risico, te verkleinen. Het leasen of huren van apparatuur is bij Levens Middleby bijvoorbeeld een mogelijkheid. Daarnaast zijn er verschillende occasions beschikbaar die nog van uitstekende kwaliteit zijn, maar wel een lagere investering vereisen.
Preventief onderhoud
Ook focussen we ons op preventief onderhoud en zorgen we er met slimme apparatuur voor dat jouw apparatuur niet stil komt te liggen. Want een kapotte oven zorgt voor heel wat verlies als je daardoor een avond geen gerechten kunt bezorgen.
Begin jij ook een dark kitchen?
Kortom, de dark kitchen is booming en het is een slimme keuze om hierin mee te gaan. Juist in deze tijd. Inventariseer, creëer en ga aan de slag. Levens Middleby staat voor je klaar met de juiste apparatuur.
Gerelateerde nieuwsartikelen
6 voordelen van een stoomoven in de horeca
Combisteamer recepten op jouw menukaart
Bakkerij ovens: efficiënt en duurzaam
Nooit meer wachten met een high speed oven
Ook innoveren?
Onze specialisten staan klaar
Vul je gegevens in en een van onze specialisten neemt contact met je op voor meer informatie omtrent onze laatste grootkeukeninnovaties.