Zo ziet duurzaamheid in de horeca eruit

Blog
1 september 2022

Duurzaamheid. Een trend kunnen we het niet meer noemen. Het is inmiddels van groot belang dat je als horecaondernemer met duurzaamheid bezig bent. En dan niet alleen voor je eigen portemonnee (hoewel je écht profijt kan hebben van energiebesparende maatregelen in je restaurant) maar juist ook voor onze planeet. Want niet alleen jij en moeder natuur hechten daar waarde aan, je gasten ook! We vertellen je graag hoe je jouw horecaonderneming nóg duurzamer kan maken.

Wat is duurzaamheid in de horeca nu eigenlijk?

Je wil je restaurant, café of bezorgservice duurzamer maken. Heel goed! Maar hoe begin je? Want wat is duurzaamheid in de horeca nu echt, hoe uit het zich en hoe kan jij dit toepassen? We geven je wat handige voorbeelden.

Ga duurzaam om met je voedsel

Dat begint bij je menukaart. Verklein je menukaart en werk met seizoensgroenten. Gebruik meer streekproducten; ga eens langs bij de lokale boerderijen en bakkerijen om te zien of je samen kunt werken. En zet wat meer vega en/of vegan op de kaart! Steeds meer mensen eten minder vlees en dat is goed voor het milieu. Bied daarnaast ook kleine(re) porties aan. En krijgen je gasten het toch niet helemaal op? Bied dan een doggybag aan!

Verminder je afval

Jaarlijks wordt meer dan 50 miljoen kilo aan voedsel weggegooid in restaurants! Dat is natuurlijk zonde. We hadden het al even over voedselverspilling, maar ook verpakkingen, plastic rietjes, onderzetters en servetten vallen onder afval. De oplossing? Niet meer werken met wegwerpvarianten. Kies voor houten onderzetters. Stoffen servetten die je uit kan wassen en kies een leverancier die óók met duurzaamheid bezig is. Zo komen je producten met zo min mogelijk plastic binnen.

Denk aan je water!

Water? Wat is daar nu weer mis mee? Helemaal niets natuurlijk. Maar het is geen onbeperkte grondstof en het is belangrijk om daarbij stil te staan. Wordt er veel water besteld door je gasten? Serveer kraanwater. Installeer een duurzaam spoelstysteem voor het reinigen van je glazen. En, daar is ‘ie weer: zet meer vega of vegan gerechten op je menu. Want om 100 gram rundvlees te maken, heb je in Nederland wel 650 liter water nodig. En in het buitenland loopt dat zelfs op tot 1500!

Minder energie is meer winst

We hoeven je vast niet te vertellen dat het goed is om energie te besparen. Maar we kunnen je wél inspireren! Het begint namelijk bij het kiezen van de juiste apparatuur. Ga niet voor een gasfriteuse, maar voor een elektrische. Kies voor een ventless oven en ga voor slimme apparatuur die je precies vertelt wanneer het een onderhoudsbeurt nodig heeft. Maar vooral, kies voor apparatuur die simpelweg minder energie verbruikt. Zoals een combi-oven van Leventi of de geurloze friteuses van Perfect Fry.

Een duurzame zaak

Ook je locatie is heel belangrijk. Heb jij een slecht geïsoleerd pand? Of een keuken waar de hitte in blijft hangen? Kijk wat je kan doen om je pand duurzamer te maken. Ga in gesprek met de verhuurder óf ga zelf aan de slag. En is het tijd om je horecazaak een nieuwe look te geven? Kies dan voor duurzaam geproduceerd meubilair, koop tweedehands of ga voor refurbished! Dat kan overigens ook wanneer je op zoek bent naar “nieuwe” appratuur. Bekijk onze occasions maar eens!

Duurzaamheid in de horeca: de trends

Zoals we dit artikel begonnen is duurzaamheid in de horeca an sich natuurlijk geen trend meer. Maar binnen het begrip “duurzaamheid” ontstaan steeds meer nieuwe initiatieven, concepten en trends. Heb jij bovenstaande zaken allemaal wel op orde in jouw horecazaak? Dan is het leuk om eens te kijken naar de nieuwste trends op het gebied van duurzaamheid in de horeca.

Duurzaam restaurant? Pak de hele keten aan!

Als eigen ondernemer maak je zelf de beslissingen om de boel duurzamer te maken. Bij ketens duurt dat vaak wat langer. Maar je ziet dat nu ook de ketens, groot of klein, druk bezig zijn met verduurzamen. Al gaat het maar om het verbannen van single use plastic of een aanpak tegen voedselverspilling. En door voor de hele keten energiezuinige apparatuur te kiezen, zet je een hele grote stap in de goede richting.

Een groene Michelin ster

Ook Michelin ziet het belang in van duurzaamheid in de horeca. In 2021 hebben zij de groene ster in het leven geroepen. Bedoeld voor restaurants, natuurlijk van hoge culinaire kwaliteit, duurzaam bezig zijn. En inmiddels weet je wel wat dat betekent; ze gaan voedselverspilling tegen, koken lokaal en seizoensgebonden, werken met duurzame producten en weren plastic uit het restaurant.

Groengekeurd!

Is een groene Michelinster nog iets te hoog gegrepen, dan zijn er ook verschillende andere groene keurmerken waar je aan kan voldoen. Ga bijvoorbeeld voor het EKO keurmerk, waarbij voornamelijk gekeken wordt naar voedselverspilling, biologische producten en het vegetarisch aanbod. Het Green Key keurmerk is internationaal en kijkt daarnaast ook naar de maatschappelijke betrokkenheid van je bedrijf. Zo’n keurmerk is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je klandizie. Want uit onderzoek blijkt dat driekwart van de horecabezoekers rekening houdt met een duurzaamheidskeurmerk, wanneer ze op zoek gaan naar een restaurant!

Draag jij bij aan de duurzaamheid in de horeca?

Dus, wil jij jouw restaurant ook duurzamer maken? Dan kun je na het lezen van dit artikel al goed aan de slag. En heb je daar nog hulp of advies bij nodig? Dan weet je ons te vinden!

Ook innoveren?

Onze specialisten staan klaar

Vul je gegevens in en een van onze specialisten neemt contact met je op voor meer informatie omtrent onze laatste grootkeukeninnovaties.