Open jij binnenkort een horecazaak? Of heb je plannen om jouw businessconcept te vernieuwen? Dan is het bepalen van je doelgroep(en) een cruciale stap in het proces. Hoe je dat doet én wat het je oplevert? Je leest er hier alles over.
Je doelgroep bepalen: waarom is dat belangrijk?
Je ziet het soms wel, zo’n restaurant met op de gevel “Iedereen welkom!”. In eerste instantie klinkt dat misschien heel gastvrij. Maar dit is het probleem: als iedereen welkom is, voelt niemand zich écht welkom. Richt je je op iedereen, dan blijft je concept te algemeen. En is het dus eigenlijk voor niemand interessant. Durf daarom de keuze te maken voor een specifieke doelgroep. Wat het oplevert? Nou, dit:
- Gerichte marketing. Ken je je doelgroep, dan bereik je jouw gasten beter. Je weet waar ze van houden, wat hun interesses zijn en hoe ze aangesproken willen worden.
- Authenticiteit. Je richten op een duidelijke doelgroep betekent kiezen voor een unieke uitstraling en sfeer. Zo straal je authenticiteit uit en onderscheid je je van concurrerende zaken in de buurt.
- Tevreden klanten. Ken jij je doelgroep? Dan kun je je menu, inrichting en sfeermuziek helemaal afstemmen op de wensen van jouw gasten. Gasten komen niet voor verrassingen te staan en krijgen precies wat ze verwacht hadden (of zelfs nog meer). Goed voor de reviews én je gasten komen eerder terug.
Verschillende doelgroepen in de horeca op een rij
Afhankelijk van jouw concept bereik je een grote óf juist een kleine, specifieke doelgroep. Benieuwd naar de belangrijkste doelgroepen in de horeca? We lichten de 5 grootste groepen voor je uit.
- Families. En dan bedoelen we in de meeste gevallen ouders met kinderen. Een laagdrempelige sfeer, snelle service en voldoende menuopties zijn voor deze doelgroep van belang. Babystoeltjes, speciale kindergerechten of een speelhoek? Kan ook zeker geen kwaad.
- Jongeren. Hip, trendy, levendig en toch betaalbaar: dat is waar deze doelgroep naar op zoek is. Livemuziek, een thema-avond of studentenkorting doen het ook altijd goed.
- Professionals. Deze groep komt óf naar jouw zaak om er te werken, óf voor een zakenlunch of -diner met klanten. Professionals houden van een efficiënte, rustige en zakelijke sfeer.
- Locals. Een warme, gastvrije sfeer, een fijne band met het personeel en een simpel menu met seizoensproducten. Daar wordt deze doelgroep gelukkig van.
- Toeristen. Een bijzondere ervaring en authentieke gerechten zijn voor toeristen synoniem voor een geslaagde avond uit. Spreekt je personeel meerdere talen en heb je een Engelstalig menu beschikbaar? Dan heb je bij deze groep een streepje voor.
Je doelgroep bepalen in 5 stappen
Natuurlijk hoeft jouw doelgroep niet één van deze 5 soorten doelgroepen te zijn. Je kunt je bijvoorbeeld zowel op families als op locals richten. Of juist op een deel van een doelgroep: locals met een liefde voor speciaalbier. Belangrijk is wel dat je jouw doelgroep zo goed mogelijk weet in te schatten. Hoe je dat doet? Door ons stappenplan te volgen.
Stap 1: Marktonderzoek
Breng voordat je van start gaat de markt goed in kaart. Wat voor soort mensen wonen er in de buurt? Ouderen, jongeren, gezinnen? Hoeveel hebben ze te besteden? Wie zijn je concurrenten? Waar liggen je kansen? Wie wil je aanspreken?
Stap 2: Wat heb jij te bieden?
Definieer jouw sterke punten. Een intieme huiskamersfeer, een Aziatisch thema, of bied je gerechten die je nergens anders in de regio kunt eten? Schrijf voor jezelf op wat jouw onderneming onderscheidt van de rest.
Stap 3: Gastpersona’s
Wie is jouw ideale gast? Door het creëren van gastpersona’s maak je dat inzichtelijk. Ga op zoek naar foto’s die jouw ideale gasten vertegenwoordigen. Geef elke fictieve persoon een naam, leeftijd en bedenk wat zijn of haar achtergrond, interesses en levensstijl zijn. Zo zorg je ervoor dat jouw doelgroep voor je gaat leven.
Stap 4: Maak het concreet
Maak met behulp van de gastpersona’s je doelgroep zo concreet mogelijk. En draag uit waar je voor staat, zodat je jouw beoogde doelgroep ook daadwerkelijk aantrekt. Hoe duidelijker jij kiest voor een uniek concept, hoe gelukkiger je jouw doelgroep maakt.
Stap 5: Blijven evalueren
De markt en de wensen van je doelgroep kunnen altijd veranderen. Blijf daarom je doelgroep goed in de gaten houden, bijvoorbeeld door regelmatig enquêtes te houden. En pas waar nodig je strategie aan.
Doelgroepen in de horeca bepalen: Levens Middleby helpt je mee
Moeite om de juiste doelgroep(en) voor jouw horecazaak te bepalen? Of heb je behoefte om jouw ideeën door te spreken met een professional? Onze experts denken graag met je mee en voorzien je van een gedegen advies. Stuur ons gerust een bericht, dan spreken we elkaar snel.
Gerelateerde nieuwsartikelen
6 voordelen van een stoomoven in de horeca
Combisteamer recepten op jouw menukaart
Bakkerij ovens: efficiënt en duurzaam
Nooit meer wachten met een high speed oven
Ook innoveren?
Onze specialisten staan klaar
Vul je gegevens in en een van onze specialisten neemt contact met je op voor meer informatie omtrent onze laatste grootkeukeninnovaties.